dijous, 31 de gener del 2013

Glossari de Patchwork

                   Glossari de Patchwork

Appliqué: Procedeix de la paraula francesa "Appliquer", s'entén quan el treball es realitza unint les peces per superposició, és a dir, cosides unes sobre altres ben a mà oa màquina. / / Un procés en el qual petits trossos de tela es cusen en grans peces de roba a mà oa màquina. 

Àlbum Quilt: Un edredó muntats a partir de blocs individuals, cadascuna dissenyada i / o executat per una persona diferent. blocs de disc són amb aplics, reconstruït (o tots dos), i amb freqüència cosit en una manta per un grup per a la presentació d'una figura pública o per commemorar una ocasió especial. En el passat, els blocs es van signar sovint i datat pel fabricant en tinta xinesa o el brodat. Avui dia, els marcadors especials estan disponibles per a la seva signatura. 

Amish Quilt: Edredons fet en l'estil dels Amish que en general tenen materials sòlids en intensos colors, formes geomètriques, i encoixinats decoratius extensos.



(ATCs) o Targetes Artístics d'Intercanvi: Les Artist Trading Cards (ATCs) o Targetes Artístics d'Intercanvi són targetes col · leccionables. Les dimensions han de ser: 64 mm x 89 mm, sent aquesta l'única condició indispensable. Poden realitzar-se mitjançant qualsevol tècnica o combinació de tècniques: dibuix, collage, gravat, transferència, fotografia, segellat, impressió digital, etc. Es pot utilitzar qualsevol material: llapis, tinta, acrílic, oli, crayon, marcadors, segells, Esténciles, teles, cartró, paper fet a mà, paper calc, segells, negatius, etc ... Les targetes es poden numerar i titular, deixant constància en el dors on també es poden afegir: signatura, data d'execució, tècnica utilitzada, adreça de correu electrònic, etc. Així mateix, si es fan edicions (una quantitat sense límit de ATCs idèntiques) o sèries (ATCs amb un mateix tema), es deixa al dors constància de la quantitat de ATCs que componen l'edició o la serie.El objectiu és intercanviar-les. Existeixen diferents possibilitats d'intercanvi: per correu postal entre dues persones, per correu postal mitjançant una convocatòria de ATCs o, personalment, en trobades o sessions grupales.Fue l'artista suís Vänçi Stirneman qui va començar l'any 1996 el projecte d'intercanvi d'ATCs, deixant de banda el valor monetari i introduint aquesta nova experiència de col · leccionar targetes artístiques. Des de llavors, les sessions d'intercanvi es repeteixen en diferents parts del món.



BBacking: Tela que forma la capa inferior o superior de la vànova. On més la utilitzem en la part inferior de la vànova ja que la superior és la que conté la tasca treballada ja sigui en patchwork o vaig aplicar.

Baltimore: És un dels estils de Quilt més admirats i reconeguts instantàniament pel fet que estan confeccionats amb motius d'aplicació summament elaborats i dissenys complicats. Els patrons simbòlics d'aquests Quilts en general narren la història d'aquells que les van crear així com les seves vides i els esdeveniments que van marcar les mateixes. I tot i que moltes parts d'aquesta història romanen sense explicacions, aquest gènere de cobertors ha estat estudiat a través dels anys i per descomptat copiat.

Basting: Terme americà per embastar.

Batting: És el terme americà per buata (polifil) o farciment que s'utilitza en la part central de les vànoves i que li dóna l'aspecte encoixinat. Hi ha diversos tipus de buata, de cotó, de polièster, de llana i barreges, també varien en el seu gruix, però per encoixinar a mà és recomanable utilitzar una buata prima.

Binding: És una tira de roba que forma la vora del cobrellit per a la seva finalització. Està pot tallar i planxar formant un biaix perquè la seva col · locació en el cobrellit sigui més fàcil de treballar ja sigui amb puntades de prou invisible oa màquina.

Block: És el terme americà que indica cada un dels quadres o blocs treballats amb la tècnica de patchwork o appliqué, aquests al seu torn poden ser iguals o diferents formant d'aquesta manera una Album Quilt, també poden ser quadres de diferents mides d'acord a la de la vànova.

CCalico: Qualsevol teixit de cotó amb petits blocs i dissenys repetits generalment florals.

Charm Quilt: Cobrellit realitzada amb diferents teles de la mateixa mida, totes les peces han de tenir la mateixa forma ja sigui quadrats o triangles i pocs cops repetits entre si.

Chintz o Zaraza:
Teixit de cotó setinada, sovint amb grans estampats florals. Les teles de Chint o Zaraza eren molt populars en la realització de cobertors i faldons en l'era de la Guerra Civil.


Color Wheel: Roda de Color és l'eina utilitzada pels dissenyadors pintors, decoradors, etc, i que ens ajuda a combinar i triar fàcilment els colors de les teles utilitzades en la realització de les nostres cobrellits.

Cornerstone: És una peça de roba quadrada que és utilitzada per marcar les cantonades d'un bloc fent que aquest porti un disseny diferent, la mida que s'utilitza ha de ser de la mateixa amplada que les vores que separen cada bloc en el cobertor.

Crazy Patchwork: És un estil de patchwork que es destaca per la varietat i irregularitat en la forma de les peces de roba, normalment són diferents quant a fibra, textura, contingut i color.

Cutting Matt: És una taula especial utilitzada amb el rottary cut (tallador rotatiu) i una regla per tallar la tela i així protegir la superfície de treball.



DDesign Wall: És un panell de franel o de buata que es col · loca a la paret. S'utilitza per organitzar els blocs un cop acabats i anar controlant l'aparença de la vànova, també és utilitzat per les tasques de punt enrere o redwork. No hi ha necessitat d'usar algun material per enganxar, ja que els blocs només s'adhereixen a la franel i es pot moure amb facilitat



Directional Prints: Teles amb estampats que flueixen en una direcció particular.

FFabric Grain: són els fils que van al llarg i ample d'una tela de cotó

Fat Eighth: És la meitat d'un quart de tela, la seva mida és un rectangle de9 x 22 "o 11 x 28"Fat

Quarter: És la quarta part d'una iarda de tela i la seva mida és de 18 "x 22", la dimensió variés si la tela és de 44 "d'ample

Four Patch: És un bloc compost per quatre quadrats iguals de 2 x 2 "o un que s'ajusti dins d'una quadrícula de 2 x 2".

Free Motion Quilting: Mètode de encoixinar a màquina on les mans van guiant la tela per crear el patró desitjat.

Fusible Web: Cola a base de paper que es planxa al revers de la tela, sovint utilitzat per treballar amb aplicacions.

HHanging Sleeve: És la tela doblegada en forma de tub que es cus a la part de darrere de la vànova acaba per poder penjar-la a la paret i mostrar com a part de la decoració de la casa

Half Square Triangle:
És un bloc quadrat tallat en forma diagonal donant com a resultat dos triangles iguals.


Hoop: Anella de fusta utilitzat per encoixinar.



LLabelling: Cada cobrellit acabada ha de tenir en una cantonada una etiqueta de roba marcada amb el nom del cobrellit, nom de la persona que la va realitzar, data en què es va confeccionar, i si és per a regal el missatge a la persona a qui se li obsequia.



Layering: És el procés de posar les tres capes que componen un cobrellit per al seu respectiu encoixinat.

Log Cabin: Conegut també com "Cabana de Troncs", és un estil de patchwork on les tires de tela estan cosides al voltant d'una figura central.

MMachine Quilting: Costura a màquina que conté les tres capes d'una cobrellit junta per al seu respectiu encoixinat.

Mini Quilt: Petit quilt.



PPatchwork és un vocable anglès que podem traduir com treball amb trossos o retalls, així que podríem definir al Patchwork com un treball de costura el qual a partir de petits trossos de teles i amb formes principalment geomètriques es confeccionen blocs que alhora units a altres blocs donaran forma al treball final anomenat "quilt" o cobrellit.



QQuarter Square Triangle: Bloc que és de forma quadrada que es divideix en dues diagonals per donar quatre triangles iguals.



Quilt: L'obra acabada amb la tècnica del Patchwork, independentment de la seva mida i utilitat, pot ser un cobrellit, un tapís, etc.



Quilting Bee: Bee significa abella, però en el diccionari Thesaurus la definició ampliada, a més de descriure l'insecte, puntualitza que un "Bee" és una reunió social el propòsit és portar a terme una tasca en comú.El Quilting Bee es refereix llavors a la reunió d'amigues i veïns per tal de encoixinar un o diversos Quilts. Històricament, es reunien exclusivament per fer el encoixinat que en general requeria d'un marc o bastidor gran i gruixut.

Quilter: Persona que s'encoixina.

Quilt Top: És la capa superior de la vànova la qual pot estar realitzada amb aplicacions, o una combinació de les dues.

RRotary Cutter: Tallador circular utilitzat per fer talls precisos en la tela s'utilitza en conjunt amb el cutting matt i la regla.

Ruler: (Regla) és una eina de mesura fabricada d'acrílic i de innumerales formes i mides. S'utilitza en conjunt amb el rotary cúter i el cutting matt.

SAL: És el diminutiu de "Stitch along" simplement significa "brodar en conjunt". La organitzadora, tria el disseny, el proporciona, comparteix o avisa la botiga on s'adquireix i després cadascuna realitza el seu disseny i va mostrant els avenços del seu treball, ja sigui pujant una foto al seu bloc personal, o algun grup virtual en on es reuneixin les fotos exemple flirk o picasa o també enviant un correu electrònic a l'organitzadora o moderadora del grup. Aquests grups poden formar-se per qualsevol tipus de treball manual que necessiti una explicació pas a pas (patchwork, cross Stitch, etc.)

Sampler és un cobrellit mostra, en la qual es van fent diferents blocs de patchwork i aplicació per aprendre diferents mètodes i tècniques. Al final unim tots els blocs i tenim "el nostre sampler".



Sandwich: Aquest terme s'utilitza per al procés previ al encoixinat, on la tela que va a la part de darrere (folre) es tensa i sobre ella es posen la buata i la peça frontal de l'encoixinat subjectant juntes amb hilvanes o assegurances per posteriorment fer les petites puntades que formaran el disseny de l'encoixinat.




SWAP: És el terme que s'utilitza per descriure l'intercanvi d'alguna tasca específica fetes manualment ja sigui un alfiletero, un bloquecito patch, una postal, etc, i aquest al seu torn pot ser en grups petits, l'activitat és semblant als jocs d'amics secrets o angelet secret. Aquest intercanvi ha de ser organitzat amb les seves respectives regles de participació perquè ningú quedi sense el seu regalet.



TTop: Part superior del quilt.



UUFO: Unfinished Object = Objecte no acabat. Són aquells feines que per alguna raó han quedat inacabats guardats a posteriori o per seguir quan tinguem temps extra. Quan s'esmenta aquesta parauleta és perquè tornem a reprendre o recuperar aquest treballet que hem oblidat per acabar-d'una vegada per totes.



WWIP: Work in Progress o treball en progrés, són els feinetes que estem fent i anem ensenyant nostres avenços.



                                                                                                                                        (Definicions extretes de ;  http://definicionesbellasmanualidades.blogspot.com.es )

1 comentari: